Ελένη Τύμπα – Ψυρροπούλου, MSc, PhD & Κλεοπάτρα Παγιαβλή

Πάμε θέατρο με τα παιδιά μας!

Από πότε μπορούμε να πάμε με τα παιδιά μας στο θέατρο;

Είναι βέβαιο πως το θέατρο προωθεί την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και πέρα από αυτό, συντελεί στην ψυχοπνευματική του ανάπτυξη.
Η εξοικείωση του παιδιού με το θέατρο μπορεί να γίνεται από πολύ νωρίς. Από πολύ μικρά, τα παιδιά είναι τα ίδια πολλές φορές σε ρόλους , αναπαριστούν, αυτοσχεδιάζουν, μιμούνται.

Οι εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μουσικής, για παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες παραστάσεις για «μεγάλους».

Με απλό τρόπο περνούν μηνύματα για ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο.

Τα πλεονεκτήματα του θεάτρου

Το θέατρο:
•βοηθά στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών,
•αποδεσμεύει την φαντασία τους,
•μέσα από αυτό τα παιδιά βλέπουν πως υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης όπως αυτή της γλώσσας του σώματος.
•Με το να δει ένα παιδί μια παράσταση, αναπτύσσει την κοινωνικότητα του (μοιράζεται αυτό που βλέπει με άλλους γύρω του και αυτό που βλέπει είναι μια συλλογική δουλειά).
•Έπειτα ερεθίζεται αισθητικά βλέποντας τα σκηνικά, τα κουστούμια
•και όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται (παραστάσεις) τόσο αποκτά κριτικό πνεύμα για το τι του αρέσει, τι όχι και για ποιο λόγο.

Οι εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μουσικής, για παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες παραστάσεις για «μεγάλους».

Με απλό τρόπο περνούν μηνύματα για ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο (εάν και στις μικρές ηλικίες ο στόχος είναι απλά η ψυχαγωγία).

Πολλοί γονείς, λένε πως θα έρθει η ώρα που τα παιδιά τους θα πάνε στο θέατρο με το σχολείο τους. Σίγουρα θα γίνει και αυτό, αλλά πέρα από όλα τ’ άλλα, μια παράσταση είναι κάτι που αξίζει να μοιραστεί ένας γονιός με τα παιδιά του. Μια ωραία στιγμή. Κάτι που μπορεί να γίνει αφορμή για συζητήσεις στο σπίτι.

Από πότε μπορούμε να πάμε με τα παιδιά μας στο θέατρο;

Ένα παιδί από τα δύο του χρόνια μπορεί να παρακολουθήσει ένα θεατρικό έργο. Είναι λάθος οι γονείς να θεωρούν ότι το παιδί πρέπει να κατανοήσει, να πάρει κάποιο δίδαγμα…

Σαφώς δεν επιλέγουμε κάτι το οποίο θα δυσκολέψει το παιδί, αλλά από την άλλη, ακόμη και η εξοικείωση με τον χώρο του θεάτρου, είναι σημαντική.

Μην έχετε απαιτήσεις από τα παιδιά.

•Προετοιμάστε τα πριν πάτε στο θέατρο, λέγοντας τους ότι πρόκειται να δείτε κάτι πολύ όμορφο.
•Στην περίπτωση που κατά την διάρκεια του έργου θελήσουν να βγουν έξω, μην τα κάνετε να αισθανθούν άσχημα. Δώστε τους χρόνο και συζητήστε μαζί τους.
•Μην τους επιβάλλετε το που θα καθίσουν.
•Ας μείνουν στην αγκαλιά σας και ας τους ψιθυρίζετε στο αυτί κάτι που θεωρείτε ενδιαφέρον στο έργο.
•Παρόλο που δεν επιτρέπεται, για μικρά παιδιά έχετε πάντα μαζί σας νερό και κάτι μικρό για σνακ έτσι ώστε η πείνα ή η δίψα να μην τους αποσπάσουν την προσοχή.

Στόχος είναι τα παιδιά να περάσουν καλά και να «πάρουν» κάτι από την παράσταση

Μην ξεχνάμε ότι στις μικρές ηλικίες το σημαντικό είναι τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα και να διασκεδάζουν. Δεν χρειάζεται να μας αγχώνει το τι θα μάθουν. Ας μοιραστούμε μαζί τους αυτή την εμπειρία.

Πηγές: paidorama.com

Popularity: 11% [?]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2010 Θεατρονοστιμιές Created by Art-Net © 2010 Suffusion theme by Sayontan Sinha